My Old Kentucky Homesite

This Will Not Be on the Test

Posted by Larry Wallberg on 07/12/2010

Since I earn absolutely no money from this site, I’m forced to take paying work now and again to keep myself in Chocolate Cheerios. Lately, in my non-blogging life, I’ve been writing a series of math textbooks for middle schoolers. Sometimes my mind wanders, though. That’s probably why the following problems were all rejected by my editors.

Question 1.: A newspaper has three sections. Each section contains 14 pages. The newspaper devotes 8 pages to items related to college basketball, 6 pages to articles about bourbon and/or horses, 5 pages to gossip about famous entertainers who were born in the state, and 7 pages to columns about how religion makes its readers feel good. How many pages are devoted to news?
Answer: 1½ pages. The other 14½ pages are filled with happy-face stories aimed at attracting tourists.

Question 2.: The population of the United States is roughly 310,000,000. According to recent statistics, nearly 12% of Americans are non-theists. About how many Americans practice no religion?
Answer: Zero, because everyone knows that not practicing a religion is a religion.

Question 3.: The Declaration of Independence was signed by 56 men. If 17/28 of them called themselves Christians, how many of them believed that they were creating a Christian nation?
Answer: Only two, Glenn Beck and Michele Bachmann. (Bachmann dressed as a man so she could add her name to the list, but then she remembered that no one had taught her how to write, because she was “just a woman.” So she traced over Glenn Beck’s signature. That’s why his name appears twice on the document.)

Question 4.: You have been asked to make a lime Jell-O mold for your church picnic. To make enough Jell-O mold for 6 hungry people to eat, you need one box of Jell-O, one can of crushed pineapple, and one can of tuna. If you make enough Jell-O mold for 112 people, how many of them will actually eat some?
Answer: Only the pastor, who’s trying to get you to will your pineapple and tuna stocks to the church.

Question 5.: If you follow the correct order of operations, what should you do first when asked to solve the following: (13 – 3)3 ÷ 5 + 4 x 9 – 7 =?
Answer: Pray to Jesus. If he doesn’t give you the answer, you’ll know you’re going to hell, where it’s all math, all the time. Don’t you wish you’d spent July and August studying arithmetic instead of attending four sessions of Vacation Bible School?

Question 6.: According to the bible, Noah’s Ark was 300 cubits long, 50 cubits wide, and 45 cubits high. A biblical cubit = approximately 1.5 feet. If the ark was filled to capacity with animals on the morning of the first day, and it rained for 40 days, how many animals in total were eaten by each Tyrannosaurus Rex on board?
Answer: Trick question. Tyrannosaurus Rex did not eat animals. It ate only Entenmann’s Chocolate Donuts. So the answer is 1, the male aardvark, because it was trying to hoard all the sweets.

Question 7.: The Troubled Asset Relief Program is giving away $700 billion to companies that are too big to fail. An additional gazillion dollars has been set aside for companies that could fail, but won’t, because they have friends in Congress. If all that money is invested in the American economy, how much will the average worker get?
Answer: Approximately $9.42 in tax rebates, give or take $9.42, spread over the next 20 years.

Question 8.: What kind of polygon has exactly three sides?
Answer: The holy trinity, but it actually has only one side comprising three hypostases (or, in English, hypotenuses).

Question 9.: There are 25 Fundamentalist Christians in a middle school math class. On a recent test, the students’ results were plotted on a grid, and the line approached a bell-shaped curve. Three students were shown to have earned 90% or better on the test. About how many students failed the test?
Answer: All 25. The school administrators just put dots at random on the grid. They claimed that they were guided by the hand of their god, who was actually trying to get them to draw an Entenmann’s Chocolate Donut.

Question 10.: Using the biblical equivalent of 3 for pi, what’s the area of a circle with a radius 3 inches long.
Answer: Approximately 28.27 square inches. The actual area doesn’t change just because you use a wrong number from the bible.

Advertisements

18 Responses to “This Will Not Be on the Test”

  1. John Evo said

    Number 2 – LOL!!

    Well… not to say the OTHERS didn’t make me laugh too. I don’t want you to feel you’ve wasted your non-paying effort. ;)

  2. Evo:
    Thanks for your kind words. Your lime Jell-O mold should arrive within 6-10 business days.

  3. the chaplain said

    Re: # 6 – since there are still a few aardvarks roaming the earth, it’s probably safe to assume that the male aardvark and the female aardvark successfully made whoopee before the male met his unfortunate demise.

    If you ever write a business or ethics text, try out this question:

    If an employee is working on a holiday, and is arrested before he completes his shift, does he still qualify for holiday pay? Why or why not? Explain your answer in 50 words or less.

  4. How could they not accept #3? Ridiculous.

  5. Chappy:
    It’s probably safe to assume that the male aardvark and the female aardvark successfully made whoopee before the male met his unfortunate demise.
    Yeah, they really went at it. That’s why the male aardvark needed all that sugar — to give him energy.

    Philly:
    And not only would the kids learn math, but they’d learn some American history, too. Maybe it was the interdisciplinary nature of the question that put the editors off.

  6. Joel Wheeler said

    OK. THAT was a whole lot of awesome genius.

  7. Postman said

    Where were you when I was 12? Maybe I’d be a theoretical physicist today if you’d written my math book.

  8. Joel:
    Tell that to my unappreciative editors.

    Postie:
    Maybe I’d be a theoretical physicist today if you’d written my math book.
    Or maybe you’d still be trying to pass 7th Grade math.

  9. Lurker111 said

    Some cute items. But in #10, you calculated the area, not the circumference. Needs fixing.

  10. Lurker:
    Fixed. Thanks.

  11. BrentH said

    Larry, your math problems were shot down because you’re not teaching math biblically. Check out this web site.

    This homeschooled textbook author says, “I realized that all those years that I thought I’d been learning math neutrally I’d really been swallowing worldly, humanistic thinking.” I didn’t know math could make a kid a damn God-hating humanist. You have to be careful with math, it can be the tool of Satan. You know that whole 666 thing, that’s just the tip of the iceberg.

  12. Brent:
    Oh, yeah. I remember math books in which every single problem had 666 for an answer. Those devil numbers will get you, that’s for sure. If I hadn’t been so good at arithmetic when I was a kid, I might not be an atheist today.

    I think that the most commendable thing about the Christian math book is that it’s “written in every-day language.” And here I’ve been struggling to write my books in ancient Hebrew.

    I particularly love: “Get invigorated about math as you see how math’s very existence reminds us of God’s faithfulness.” Ummm, so does that mean a kid is going to hell if he or she can’t remember his multiplication tables?

  13. I liked the “Concise enough to read in one sitting. You won’t have to spend hours reading!” Well thank god for that! Hours reading? God forbid!

  14. the chaplain said

    Concise enough to read in one sitting? That doesn’t sound biblical to me.

  15. Brent:
    It took me a minute to realize that the book advertised in the link you provided were real and not satire.

    Larry:
    Your Question #6 inspired me to come up with a word problem of my own.

  16. Philly & Chappy:
    “One sitting” is undefined in human terms. God can make a “sitting” last as long as he wants it to.

    Des:
    Thanks to your cleverness, we now have a much better idea of what the Abrahamic god looks like. Jolly good work!

  17. Hahaha… that first one. I recently returned to Lexington, and I pick up a copy of the Herald-Leader. From now on, if I read the news on paper, it will be from the Courier Journal.

  18. Solius:
    Welcome to my blog. But I can’t imagine what would have made you divine that I was referring to the Herald-Leader. I can only guess that in all your digging around among those old rocks (some dating back as far as 6,000 years!), you must have stumbled across the Philosopher’s Stone.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: